OKULUN TARİHÇESİ

A.    OKULUN TARİHÇESİ

B.    Okulumuz adını 1993 yılında bağımsızlığını kazanan Türk Cumhuriyetlerden biri olan Özbekistan‟ın tarihsel bir kenti Buhara kentinden ismini almıştır. Milli Eğitim Komisyonu o dönemde yeni kurulan Türki Cumhuriyetlerine bir destek anlamında okulumuza bu ismi uygun görmüştür. Özbekistan Asya‟nın batı Türkistan bölümünde yer alır. Ülkenin yüz ölçümü (447,000 km2) dır. Nüfusu 20 milyonu geçer. Nüfusun büyük bir kesimini Özbek Türkleri oluşturur. Başkenti Taşkent olup, diğer önemli kentleri Semerkant ve Buhara‟dır.

C.    BUHARA: Özbekistan‟ın orta kesiminde kentle aynı adı taşıyan yönetim biriminin merkezidir. Aynı adı taşıyan vahanın orta kesiminde Zerefşan ırmağının deltasındaki ġahruk kanalının kıyısında bulunur. M.S. I. yüzyılda kurulan kent 709 da Arapların eline geçtiğinde önemli bir sanat ve ticaret merkezi idi. Kentin adı ilk kez M.S V. yüzyılda Çin kaynaklarında geçer IX. ve X. yüzyılda da Samaniler‟in başkenti oldu. Bir süre Karahanlılar'ın ve Karahitaylılar'ın elinde kaldıktan sonra 1220‟de Cengiz Han„ın, 1370‟te Timur‟un egemenliğine girdi. XVI. yüzyıl ortalarında kenti alan Özbek kökenli ġeybaniler, burayı Buhara Hanlığı olarak bilinen devletlerinin başkenti yaptılar. Eski kent; camileri, medreseleri, düz damlı kerpiç evleri ve Kapalıçarşı kalıntılarıyla geçmişin izlerini taşımaktadır. Önemli yapılar arasında İsmail Samani Türbesi, Kelan Minaresi (1127) ve Camisi; Uluğ bey, Kukeldaş, Abdülaziz Han ve Miri Arap (Orta Asya‟nın tek açık medresesi) medreseleri ile Buhara‟nın en eski yapısı olan Emir Kalesi sayılabilir. Kent ekonomisi gıda işletmeciliği ve hafif sanayiye dayanır. Karakul koyunu yününün işlendiği fabrikaları bulunur. Diğer önemli gelir kaynakları doğal gaz, ipekçilik, altın işlemeciliği ve geleneksel el sanatlarıdır. Okulumuz ilk olarak 1993 yılında Namık Kemal ilköğretim Okulu‟nun bünyesinde eğitim öğretime başlamıştır. Bugünkü binasına 1996 yılında geçilmiştir. Okulumuz 2007–2008 yılına kadar tekli eğitim devam etmiştir. 2007–2008 eğitim öğretim yılından itibaren ikili eğitime geçilmiştir. 2018 eğitim öğretim yılında tekli eğitim geçilerek halen devam etmektedir.